ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Posted: 17 Φεβρουαρίου, 2011 in κείμενα

Η πόλη μας, στην Δυτική Πύλη της Αττικής, χτισμένη πάνω στην Ιερά Οδό, στον αρχαιότερο δρόμο του κόσμου, συνδέθηκε ιστορικά στην κοινωνική συνείδηση σαν εμπορικός, θρησκευτικός, πολιτιστικός και πολιτικός κόμβος αλλά κυρίως σαν η πύλη προς την ελεύθερη μετακίνηση, την φυγή, το ταξίδι, την περιπλάνηση. Κάθε Πύλη, είναι χώρος σε διαρκή κίνηση. Κίνηση αγαθών, ανθρώπων, ιδεών. Είναι χώρος μετάβασης ή χώρος υποδοχής, από αυτό που υπάρχει σ’ αυτό που δεν έχει έρθει ακόμη. Η ιστορία καταδίκασε τα Δυτικά σε μια πάλη για ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και ιδεών ενάντια σε κάθε έλεγχο από τους άρχοντες και τους συντηρητικούς. Είναι η πάλη των ανθρώπων του «δρόμου» ενάντια στον Προκρούστη της ιστορίας.

Η μετακίνηση είναι κοινωνικό αγαθό. Ακόμη και όταν προσφέρεται μέσα από μια παραγωγική διαδικασία όπως συμβαίνει στις εταιρείες συγκοινωνιών, θα πρέπει να προσφέρεται με μοναδικό σκοπό την απόκριση σε κοινωνικές ανάγκες και όχι το κέρδος. Όπως η υγεία, όπως η παιδεία, όπως το ρεύμα, το νερό, ο αέρας που αναπνέουμε. Ο σύγχρονος Προκρούστης, η τρόικα και η κυβέρνηση, με πρόσχημα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της οικονομικής χρεοκοπίας που οι ίδιοι δημιούργησαν, θέλουν να μετατρέψουν την μετακίνηση σε εμπόρευμα. Θέλουν να έχουν κέρδη από την μετακίνηση των εργατών, των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων. Θέλουν να βγάλουν κέρδη από τους ανθρώπους του μόχθου που μεταφέρονται ή σαν εργάτες στον τόπο δουλειάς ή σαν καταναλωτές στην αγορά.  Και γι αυτό καταργούν δρομολόγια, καταργούν γραμμές, απολύουν εργαζόμενους και προπάντων αυξάνουν κατά 40% τα εισιτήρια  των ήδη υποβαθμισμένων συγκοινωνιών.

Η κυβέρνηση των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλοεργολάβων, η κυβέρνηση της χρεοκοπίας θέλει να σώσει τις μεταφορές από την χρεοκοπία. Επιστράτευσε για να το πετύχει όλη την δύναμη του ιδεολογικού και κατασταλτικού μηχανισμού που διαθέτει. Καταρχήν τους μπάτσους και τους δικαστές  που εργάζονται σκληρά για να δημιουργήσουν νόμους και σχέδια που θα γίνουν το πρόσχημα της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας. Τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης που εργάζονται ακόμη πιο σκληρά για να συκοφαντήσουν τις κοινωνικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται διαρκώς, τους εργαζόμενους, τα κινήματα γειτονιάς, το κίνημα «δεν πληρώνω».

Αυτός που χρεοκόπησε δεν είναι οι μεταφορές αλλά το σύστημά τους, το κράτος τους και οι διαχειριστές του. Χρεοκόπησαν οι πολιτικοί, τα κόμματα οι ξεπουλημένοι συνδικαλιστές και οι οργανώσεις τους. Απέναντί τους θα πρέπει να αντιπαρατάξουμε την συλλογική δράση και την καθολική ανυπακοή. Να αντιπαρατάξουμε την κοινή δράση επιβατών, εργαζόμενων, ανέργων, ντόπιων και μεταναστών.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ… συλλογικότητες στα Δυτικά

blog: stekipounentes.wordpress.com

e-mail: stekipounentes@gmail.com

Το κείμενο μοιράστηκε σε κόσμο κατά τη διάρκεια της παρέμβασης που έκανε η κίνησή μας στο μετρό Αιγάλεω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s